Angst
Voor sommige mensen is een bezoek aan de tandarts niet prettig omdat zij bang zijn voor de tandarts. Heeft u dat ook, dan is het goed te weten dat u niet de enige bent. Laat dit u er niet van weerhouden om toch te komen. Stel een tandartsbezoek niet uit. Wie vinden het belangrijk u op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is. Door bijvoorbeeld een lichte verdoving en nieuwe technieken hoeft u geen pijn te voelen. We zorgen ervoor dat een behandeling zo prettig mogelijk verloopt.
Angst voorkomen is belangrijk. Wij adviseren om uw kinderen al vroeg mee te nemen naar onze praktijk, zelfs al voordat ze behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers.
Wat je zelf kunt doen om minder angstig te zijn
Zoek een tandarts die goed met bange patiënten kan omgaan: misschien kent iemand in je omgeving een dergelijke tandarts, of anders je huisarts of verzekeraar. Vertel je tandarts dat je angstig bent en wanneer dat is begonnen. De tandarts is bekend met dergelijke problemen en kan veel doen om je wat minder angstig te laten zijn. Als het niet klikt tussen jou en de tandarts, spreek daar met je tandarts over. Doe ademhalingsoefeningen of tel tot 500 als de angst je overvalt. Als je een ontspannend of kalmerend middel wilt nemen, bespreek dat dan met je tandarts. Wat je de tandarts kunt vragen om angstgevoelens te beperken.
Je kunt onze tandarts het volgende vragen:
- meer tijd voor je uittrekken dan gebruikelijk is.
- de eerste keer alleen maar kijken of een foto maken.
- alles van te voren goed uitleggen, zodat je weet wat er gaat gebeuren.
- je alle instrumenten laten zien en uitleggen waarvoor ze gebruikt kunnen worden.
- je tijdens de behandeling precies vertellen wat hij gaat doen en hoe lang het nog duurt.
- je laten meekijken met een spiegeltje (of juist niet!).
- stoppen met de behandeling zodra jij je hand opsteekt.
- je MP3-speler meenemen met jouw favoriete muziek.
- je iets laten vasthouden (fovoriete knuffeldier, sjaal)
- andere oplossingen aandragen waardoor je angstgevoelens afnemen.
- Verdoving en kalmeringsmedicijn
Als de tandarts iets moet doen wat pijnlijk kan zijn, zal hij in de meeste gevallen eerst voorstellen om te verdoven. De verdoving bestaat uit een klein prikje, waarna je meestal geen pijn meer voelt. Voel je na de verdoving toch pijn zeg dat dan meteen. De tandarts kan dan nog een beetje extra verdoven. Als de verdoving eenmaal werkt, voelt je wang of lip vaak dik aan en heb je het gevoel dat je moeilijker kunt praten en eten of drinken. Dit gevoel verdwijnt weer nadat de verdoving is uitgewerkt, meestal één of enkele uren na de behandeling. De tandarts kan de plek waar de verdoving gegeven wordt iets minder gevoelig maken met een zalfje.
In het geval van extreme angst voor de tandarts is er nog een mogelijkheid om je te laten behandelen onder narcose. Je bent dan volledig ‘weg’ zodat je niks merkt van de behandeling, dit kan gebeuren in ziekenhuizen en wordt intra-veneuze sedatie genoemd.
Bel nu, wij beantwoorden graag uw vragen. 0522-242357 of 0522 242347